diumenge, 14 de desembre del 2014

Pastís cremós de xocolata i caramel tou d'avellanes




Dimecres va ser l’aniversari del meu germà, en Joan, que va fer 16 anys. Uns dies abans li vaig demanar que triés els ingredients i l’il·luminat em va dir: pasta brisa de base (bé), xocolata (bé) i cireres (mmmm… no). La veritat és que ell pretenia que li fés un pastís de xocolata negra i cireres macerades, que li encanta, però (com és evident) ara no és temporada i no tenia temps per començar una odissea per buscar cireres. A més, les cireres que trobem ara deuen ser de la conxinxina, no? Visca el producte de proximitat! Total, que al final em va canviar les cireres per fruits secs.

I el resultat és aquest: un pastís cremós de xocolata i toffee d’avellanes. Molt fàcil de fer i ràpid, amb un gust molt intens. Això sí, és un pastís dens i potent. La pròxima vegada crec que el faré en forma de pastissets petits. Que el gaudiu molt!


INGREDIENTS

de la base:
  • 1 làmina de pasta brisa (o una base feta de pasta brisa casolana)
del farcit de toffe (caramel tou) d’avellanes:
  • 120gr sucre morè
  • 120ml nata líquida (+30%mg)
  • 60gr mantega
  • 200gr avellanes torrades
del farcit de xocolata:
  • 300ml nata líquida (+30%mg)
  • 300gr xocolata negra
  • 20gr mantega (una cullerada)

PROCEDIMENT
  1. Piqueu les avellanes amb una picadora, fins que us quedi una crema, veureu que primer la picadora les farà trossets i després les avellanes començaran a deixar anar el seu oli i tot plegat quedarà com un puré. Reserveu.
  2. Poseu la base de pasta brisa sobre un recipient de la mateixa forma (si feu quiches, el mateix recipient us anirà bé). Poseu un paper de forn entre la base i el recipient, així després serà més fàcil de treure. Pressioneu bé la base perquè quedi ben agafada amb la forma del recipient. Podeu treure la massa que us sobri pels laterals passant un corró, veureu que la massa es trenca sola amb la forma perfecta. Punxeu la base amb una forquilla i poseu un altre paper de forn a sobre amb uns quants cigrons secs a sobre perquè facin pes, amb tot això aconseguireu que la massa no pugi. Poseu la base al forn uns 10 minuts a 180 graus (no us despisteu i pre-escalfeu el forn abans!). Reserveu i deixeu-la refredar. 
  3. Per fer el farcit de xocolata escalfeu 300ml de nata i quan comenci a bullir tireu-la sobre la xocolata trossejada. Barregeu amb unes barnilles fins que emulsioni. Mentre encara sigui calenta la barreja afegiu la mantega a temperatura ambient i integreu-la. Reserveu a la nevera perquè agafi una mica de consistència.
  4. Per fer el toffee, poseu la mantega, la nata i el sucre en un cassó a foc baix i remeneu perquè es dissolgui tot. Continueu remenant (no deixeu de remenar!) durant uns 7 minuts, veureu que el caramel s’enfosqueix i es torna més dens. Tampoc us passeu, si el teniu massa estona al foc us quedarà molt dens, i quan hi afegiu les avellanes quedarà una pasta súper compacta. Traieu el toffee del foc i afegiu-lo a la pasta d’avellanes, barregeu bé amb unes barnilles per aconseguir un toffee homogeni.
  5. Un cop tingueu el toffee, repartiu-lo sobre la base de pasta brisa. No espereu gaire a fer-ho perquè com més fred estigui el toffee més s’enganxarà al recipient on el tingueu.
  6. Deixeu reposar uns minuts perquè agafi cos, podeu agilitzar el pas posant-ho tot a la nevera.
  7. Uns minuts després, afegiu la barreja de xocolata per sobre. Deixeu reposar el pastís unes hores en un lloc fresc o a la nevera (si teniu la calefacció posada poseu-ho a la nevera!). Decoreu-lo com us agradi més, jo vaig fer unes decoracions de xocolata negra i avellanes trossejades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada