dijous, 5 de març del 2015

Galetes Oreo (...o galetes de xocolata farcides de crema de vainilla)

Seré sincera. La recepta d'aquestes galetes la vaig fer totalment a ull, i va sortir-me bé de casualitat.  La primera intenció era fer galetes de xocolata, i quan van sortir del forn i les vaig provar vaig pensar "això té gust d'Oreo". Així que vaig decidir-me a farcir-les i van convertir-se en un dels "hits" del meu repertori, fent la competència (deslleial) a les galetes Príncipe. Així és la vida de mercat.


Deixant de banda les bromes barates sobre el capitalisme, aquestes galetes, com us podeu suposar no són ben bé iguals que les comercials. La galeta és un pèl més gruixuda, tot i que si voleu, la podeu fer més fina (a mi ja m'agrada així) i el farcit és un pèl més flonjo. Com podeu veure les galetes són més marronoses, i no tan negres. Si us fa gràcia aconseguir-les negres, només cal que afegiu una mica de colorant negre a la massa de galetes. A més també li podeu fer el gravat característic de les Oreo amb els estampadors que s'estan posant de moda a les botigues de rebosteria. Una cosa bona d'aquesta versió és que no té llet així que provoca mal de panxes (ull, té mantega, que si voleu la podeu substituir per margarina).

La forma de les galetes pot ser la que vulgueu, feu servir els talladors que us vingui de gust. Jo més avall us explico la manera de fer-ho sense talladors. És una manera menys estètica que la dels talladors perquè la forma no és tan perfecta, però és més ràpida i per tant és ideal per quan heu de fer grans quantitats de galetes. Ja veieu a les fotos que el resultat és més rústic però les galetes queden ben maques igualment. El procediment us serveix igual per fer les galetes Príncipe si voleu prescindir dels talladors, o per qualsevol tipus de massa de galeta prou consistent.


INGREDIENTS

de les galetes
  • 1 ou
  • 80gr cacau pur en pols (sense sucre)
  • 320gr farina
  • 150gr sucre llustre ("glas")
  • 200gr mantega
  • 2'5culleradetes d'essència de vainilla
  • 1 pessic de sal
del farcit (aproximat, haureu d'acabar d'ajustar)
  • 75gr mantega
  • 200gr sucre llustre
  • 1'5 culleradetes essència de vainilla
PROCEDIMENT
  1. Traieu la mantega de la nevera una estoneta abans de començar perquè estigui pomada. Barregeu la mantega tallada a daus amb el sucre amb un robot de cuina o amb les mans.
  2. Bateu l’ou i afegiu-lo a la mantega i el sucre, afegiu també l’essència de vainilla. Aneu afegint a poc a poc la farina, el cacau i el pessic de sal i pasteu
  3. Quan aconseguiu una massa homogènia i que no s’enganxi, emboliqueu la massa amb paper film i deixeu-la reposar 30 minuts a la nevera
  4. Engegueu el forn, si no ho heu fet abans, i pre-escalfeu-lo a 160 graus
  5. Dividiu la massa en porcions petites, torneu a pastar i feu cilindres del diàmetre que vulgueu les galetes. Emboliqueu els “xurros” en paper film i poseu-los al congelador. S’han d’endurir prou perquè pugueu tallar les galetes (com qui talla fuet) sense perdre la forma, tampoc us passeu perquè si és massa dur, no hi haurà qui ho talli!
  6. Quan estigui prou fred, doncs, traieu una porció del congelador i amb l’ajuda d’un bon ganivet talleu el cilindre aconseguint peces rodones del gruix que vulgueu.
  7. Poseu les galetes sobre un paper de forn i enforneu-les uns 10 minuts (depenent de la mida de les galetes). Vigileu de prop el forn, aquestes galetes com que són fosques costa de veure si estan molt o poc fetes si no us hi fixeu bé. 
  8. Repetiu l’operació amb les altres porcions de massa (si us n’ha sortit massa, podeu guardar-ne una part al congelador per a properes vegades).
  9. Un cop fetes les galetes, mentre refreden feu el farcit. Barregeu la mantega, el sucre i l’essència de vainilla. En aquest cas millor si us ajudeu d’una batedora elèctrica o un robot de cuina, perquè us serà molt més fàcil aconseguir una crema fina. Si us queda poc consistent, afegiu més sucre fins a aconseguir la textura que vulgueu. Si no feu tota la massa, féu menys farcit!
  10. Poseu la meitat de les galetes de manera que quedi amunt la part interior (la que tocava a la plata quan la teníeu al forn). Poseu el farcit en una mànega i poseu-ne una mica a sobre de cada galeta (us poso una foto d'aquest procediment aquí sota, en aquest cas feia galetes Príncipe). Tapeu amb l’altra meitat de les galetes i pressioneu una mica. Deixeu reposar una estona, perquè s’enganxi bé, abans de moure les galetes amunt i avall.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada